Welcome visitor you can log in or create an account

Ulvön historia

Ulvöhamn tidigt 1900-tal

Ulvön är väl värd att dokumentera. Här presenterar vi bilder från förr. Många har bidragit med gamla ulvöbilder ur sina familjealbum. En av eldsjälarna som engagerat sig extra är Martin Wisten som har ett stort intresse av Ulvön och dess historia.

Hjälp oss att öka kunskapen om Ulvön, fisket och hur livet gestaltades förr. Många bilder är härliga att titta på och vi tar tacksamt emot information kring bilderna så att vi kan komplettera med berättande texter om vad bilderna föreställer. Kanske känner du igen någon på bilderna? Eller vet vad huset, fiskebåten eller redskapen som användes heter och användes till? Eller har du några gamla bilder från Ulvön att bidra med?

Tag kontakt med någon av oss, ring, skicka epost eller lägg in kommentarer på sidan.

Malin Wedin når du genom att skicka epost till henne genom att skriva hennes namn enligt följande Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  Martin Wisten når du genom att skriva hans Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Vänliga hälsningar

Malin Wedin

Redaktör Höga Kusten Info

 

Pålning av kaj

  • Skriven av Malin Wedin

 

 

 

 

 

Pålning av Jonte Netterlunds magasin (nuvarande Ulvö Handelsbod) vid Ulvökajen. Förmodligen någon gång på 40-talet. Deltagare Manfred Dahlbäck, Arne Stenberg, Johan Bergman, Albin Wigren. (Ur fam Bergströms familjealbum)

Pålkran med handkraft heja med Pålvisa... här kommer ettan... Liten i svart mössa är Jonte Netterlund.

Regatta i Ulvöhamn

  • Skriven av Malin Wedin

Regattasegling på Ulvön i början av 40-talet

Regattasegling i Ulvöhamn i mitten av 40-talet. Sven Wigrens båtverkstad. Lubbe Nordströms drängkammare i Olga Wigrens sjöbod. (Ur Johan Wallins fotoalbum genom döttrarna Ragnhild och Lisbeth)

Vy över Ulvöhamn 1915-20

  • Skriven av Malin Wedin

 

Vy över Ulvöhamn 1915-20

Gammal  bild över Ulvöhamn från ca 1915-20. Till vänster i bld ses det som idag kallas Graneliden, byggt 1905 av rådman Sandström som familjens sommarställe. Kalle Sandström hade även tobaksaffär i Örnsköldsvik på storgatan. Här tillbringade familjen med de många barnen sommrarna med jungfru och kokerska. Nere till vänster i bild syns ett kokshus där man höjer huset. Til höger i bild syns en ko betande på gistvallen för att hålla undan pinnmo och gräs för att undvika att det skulle fastna i redskapen. Vanligt var också att några hyrde ut sina hus på sommaren och flyttade då upp till bryggstugorna. (bild från Kalle och Lizzie Bergström)