Welcome visitor you can log in or create an account

Skärgården

Grisslan

  • Skriven av Malin Wedin

I det yttre havsbanet ligger Grisslans fiskeläge idylliskt beläget på två öar med ett mycket smalt sund emellan. Fiskeläget har en karg naturmed hala klippor, som påminner om västkustens miljö. Här finns strövstigar och utsiktsplats. Här finns även et gammalt fiskekapell från 1600-talet med fina inventarier

Mjältön

  • Skriven av Malin Wedin

I Höga Kusten ligger landets högsta ö, Mjältön, med toppen 236 meter över havet. En ö med storslagen karaktär. Här finns skog, stup, grottor och inslag av Höga Kustens karaktäristiska klapperstensfält. Men mest känd är nog öns vackra natuhamn, Baggviken, bland båtfolket. En vacker välbesökt skyddad rund vik med flytbryggor och bastu. Via öns stigar kan man göra utflykter till öns topp och njuta av dess vidunderliga utsikt. Eller ta stigen bort till sandstranden Baggsand.

.

Skrubban

  • Skriven av Malin Wedin

Skrubban är en majestätisk klippö med tvärstupande branta klippstup vars sidor ursprungligen har formats av vulkaniska bergarter. Ön är ett naturreservat ligger i den yttre delen av Höga Kustens skärgård vid infarten till Trysunda. Att med båt glida fram längs Skrubbans västra sida med sina tvärt stupande branter är en upplevelse.

Skrubbans tvärstupande klippbranter består av bergarten diabas. De många hyllorna i berget är en naturlig och populär boplats för olika fåglar som gråtrut, silltrut och måsar. På ön finns även rik växtlighet med bl a 200 kärlväxter och ett 70-tal lavar och mossor.

Trysunda

  • Skriven av Malin Wedin

Trysunda fiskeläge är ett av Ångermanlands bäst bevarade. Det ligger väl skyddat i en djup havsvik och är et mycket populärt utflyktsmål bland båtfolket. Från hamnen leder strövstigar till fina badvikar och utsiktspunkter. Fiskeläget har en fin gästhamn med servicehus. Det innehåller kök, tvättrum, dusch och bastu. Här finns också en liten handelsbod och ett av sveriges minsta vandrarhem. Kapellet på ön är från 1600-talet och har fina väggmålningar. Till Trysunda tar du dig med skärgårdsbåten M/F Ulvön från Köpmanholmen.

Trysunda med sina 190 ha är även naturreservat. Ön är i huvudsak skoglbevuxen med lättvandrade stigar som går runt ön till vikar med lent skultpterade berghällar och till mysiga sandstränder.

Fler artiklar...

  1. Strängöarna