Deprecated: Required parameter $pos follows optional parameter $pid in /customers/d/8/c/hogakusten.info/httpd.www/templates/gk_instyle/lib/menu/GKMenu.php on line 66 Deprecated: Required parameter $i follows optional parameter $pid in /customers/d/8/c/hogakusten.info/httpd.www/templates/gk_instyle/lib/menu/GKMenu.php on line 66 Deprecated: Required parameter $pos follows optional parameter $level in /customers/d/8/c/hogakusten.info/httpd.www/templates/gk_instyle/lib/menu/GKMenu.php on line 85 Deprecated: Required parameter $i follows optional parameter $level in /customers/d/8/c/hogakusten.info/httpd.www/templates/gk_instyle/lib/menu/GKMenu.php on line 85 Deprecated: Required parameter $i follows optional parameter $pid in /customers/d/8/c/hogakusten.info/httpd.www/templates/gk_instyle/lib/menu/GKBase.class.php on line 426 Konsten går iland på Ulvön - Året 2006
Welcome visitor you can log in or create an account

Utsikt från Lotsberget över Ulvöhamn

Sju konstnärer har i sommar klivit i land på den för turister välkända ön Ulvön, med konst i bagaget och med material för att skapa platsrelaterade installationer.

I början av den sista veckan i juli satt jag mig i den smockfulla båten från Köpmanholmen till Ulvön, för en båttur på två timmar i strålande solsken. En högsommardag för semesterledigt folk, som bäddad för lättja, rekreation, sol och bad. Ulvön kallar sig själv för Bottenhavets pärla, och visst, det skulle säkert behövas mer än en dag att suga till sig allt smått och gott som radas upp på den här legendomsusade platsen. Initiativet till ett specifikt konstprojekt på ön kommer från konstnären Bill Olson, bosatt i Umeå men med rötter i Köpmanholmen och skärgården söder om Örnsköldsvik.

Förutom Bill Olson deltar konstnärerna Lars Ahlström, Ulla Gustafsson, Anna Kristensen, Nic Langendoen, Jörgen Nilsson och Kerstin Svanberg. Huvudutställningen finns i det vackra föreningshuset mitt i Ulvöhamn. Dessutom har på sex utspridda platser utomhus objekt och installationer uppförts.

Som ofta med konst på platser som redan tidigare har en historisk, kulturell eller turistisk prägel kan det ibland vara svårt att se gränserna mellan det ena och det andra. Endera får man som betraktare försöka skärma av konsten från omgivningen eller så kan man vara öppen och tolerant och låta den assimileras med den närliggande miljön. Vi får utgå ifrån att avsikten på Ulvön är det senare. Därför att då kan det oväntade uppstå, i mötet mellan konst och natur, mellan konst och tillfälligheter bland människor och miljö. När det här publiceras i Volym är bara några dagar kvar av utställningen men det är absolut värt att ta chansen med en båtresa från Ullånger, Mjällomslandet eller Köpmanholmen, för att få sinnena och tankarna att röras om en del i sommarstiltjen. Här följer några smakprov från Konsten går i land på Ulvön.